
Stikstofregels belemmeren voorbereiding op verdediging NAV0-verdragsgebied
De vergunningverleningsproblematiek rondom stikstof blijkt een heet hangijzer voor Defensie. De Raad van State en de rechtbank Den Haag hebben hier eind vorig jaar en begin dit jaar uitspraken over gedaan met grote gevolgen voor de militaire organisatie. Welke dat zijn, daar heeft TNO inmiddels onderzoek naar gedaan. Volgens TNO zorgen de uitspraken voor ernstige vertragingen en beperkingen in wat nodig is voor de verdediging van Nederland en van het NAVO-bondgenootgenootschap.
Staatssecretaris Gijs Tuinman kaart onder meer het vergunningsprobleem aan in een vandaag verzonden brief aan de Kamer. Hij verwijst daarin eveneens naar het TNO-onderzoek.
Defensie moet bijvoorbeeld kazernes bouwen en moderniseren, maar heeft daarvoor door de uitspraken nu vaker een natuurvergunning nodig. Militaire locaties liggen veelal bij in slechte staat verkerende Natura 2000-gebieden. Volgens TNO is het daardoor vrijwel onmogelijk om een vergunning te krijgen. Want Defensie moet voor activiteiten nu aantonen dat de natuur geen schade ondervindt of zelfs iets terugkrijgt in ruil voor stikstofuitstoot.
Het resultaat is dat veel bouw- en verbouwactiviteiten in het gedrang komen. Het oefenen komt onder druk te staan omdat daar minder ruimte en faciliteiten voor zijn.
Stikstofbijdrage Defensie heel klein
De onderzoekers concluderen dat de impact van de uitspraken enorm is. Dit terwijl Defensie heel weinig stikstof afzet. TNO pleit er dan ook voor te zoeken naar oplossingen in het juridische en politieke domein.
Het ministerie is naarstig op zoek naar een oplossing en hoopt dat die er snel komt, zodat de operatiegereedheid van Defensie niet in gevaar komt.