Sla over en ga naar de inhoud

Installeer de app

Voeg de app toe aan uw beginscherm voor snelle en makkelijke toegang.

  1. Tik op
  2. Kies 'Zet op beginscherm' of 'Add to Home Screen'
De Snellius komt aan in Den Helder.

Zr.Ms. Snellius afgemeerd in Den Helder na NAVO-inzet

Hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius is vandaag teruggekeerd in Den Helder. Het schip opereerde op de Oostzee. Daar maakte het afgelopen 3 maanden deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Beveiliging van onderzeese infrastructuur stond centraal binnen dit NAVO-vlootverband.

Pijpleidingen en energie- en datakabels beschermen is in dit zeegebied hard nodig. Al geruime tijd zijn ze namelijk doelwit van sabotage. Om dat te voorkomen voerde het hydrografisch opnemingsvaartuig dagelijks patrouilles uit. Ook werd de bemanning van verdachte schepen ondervraagd. Deze nadruk op waakzaamheid gebeurt onder de noemer operatie Baltic Sentry.

De Belgische commandant overste Erik Kockx droeg het commando over aan de Letse overste Janis Auce.

SNMCMG1 hoort bij de snelst inzetbare maritieme eenheden van de NAVO. Het vlootverband heeft het bestrijden en ruimen van explosieven in noordelijke wateren als hoofdtaak. De mijnenbestrijdingsoefeningen die voor dat doel gebruikelijk zijn, waren er nu ook. Zo nam het schip deel aan de oefening Open Spirit in de Oostzee en aan de grootschalige jaarlijkse oefening BALTOPS. Daar deden 9.000 militairen en tientallen schepen en vliegtuigen aan mee.

Naast de oefeningen, zijn er het afgelopen half jaar ook 13 oude echte explosieven in de Oostzee gevonden en vernietigd. Verder brachten de schepen van het vlootverband havenbezoeken aan de Baltische staten. Zo toonden ze daar de aanwezigheid van NAVO-eenheden in het gebied.

Uitreiking van de Herinneringsmedaille Internationale Missies.

Vlaggenschip

De Snellius was het vlaggenschip van de SNMCMG1. Dat betekent dat het schip diende als commandoplatform voor de operationele staf van de NAVO. Ook Zr.Ms. Luymes, die de eerste maanden van dit jaar in de Oostzee opereerde, fungeerde als vlaggenschip. De Belgische commandant overste Erik Kockx had vanaf zee de leiding over het vlootverband. Deze operatie is een goed voorbeeld van de Belgisch-Nederlandse samenwerking op marinegebied.

Afgelopen dinsdag droeg de Belgische commandant zijn commando over de groep over. De Letse overste Janis Auce is zijn opvolger. Ook de rol van vlaggenschip is overgeheveld van de Snellius naar het Letse marineschip LVNS Virsaitis.

Voor haar inzet kreeg de bemanning dinsdag aan boord van de Snellius in Zeebrugge (België) de Herinneringsmedaille Internationale Missies uitgereikt.